De kracht van synergie voor de veiligheid en leefbaarheid in kleine gemeenten

In een tijd waarin onze samenleving voortdurend verandert, staan veiligheid en leefbaarheid centraal voor het welzijn van gemeenschappen. Grotere steden hebben vaak toegang tot uitgebreidere middelen en meldkamers, maar kleinere gemeenten staan hierin voor unieke uitdagingen. Hoe kunnen zij, ondanks beperkte capaciteit en het beheer van uitgestrekte buitengebieden, effectief omgaan met middelen voor veiligheid en leefbaarheid?

Cameratoezicht: een krachtig instrument
Cameratoezicht is een krachtig instrument om de leefbaarheid en veiligheid binnen een gemeente te vergroten. In kleinere gemeenten, waar een eigen meldkamer niet rendabel of haalbaar is, zijn de centra van de stad voorzien van camera’s in het kader van openbare orde en veiligheid (OOV). Ook bedrijventerreinen zijn voorzien van bewakingscamera’s. Deze camera’s worden niet altijd real-time uitgelezen.

Door synergie te creëren tussen de verschillende meldkamers en het slim inzetten van technologie en informatie, kan er wel real-time uitgelezen worden waardoor de effectiviteit van de middelen wordt vergroot. Door de OOV-camera’s uit te lezen in naburige steden of door regionale meldkamers te combineren met de op bedrijventerrein camera’s aangesloten op particuliere alarmcentrales (PAC) kan de efficiëntie aanzienlijk doen toenemen.

Het succes van een slimme gemeente ligt in de samenwerking tussen meldkamers, het operationeel centrum van de politie, en andere betrokken partijen. Een gecoördineerde aanpak, ondersteund door technologische innovaties, maakt het mogelijk om informatie gestuurd op te treden. In Almere is bijvoorbeeld een samenwerking met Lelystad.

 

AI als bondgenoot
Een nieuwe stap naar slimmere veiligheid en leefbaarheid is het gebruik van Artificial Intelligence (AI). Door AI-software toe te passen op camerabeelden, kunnen incidenten direct worden gedetecteerd en acties ondernomen. Drones uitgerust met de juiste AI-software maken patrouilleren over uitgestrekte gebieden mogelijk, waardoor onregelmatigheden snel worden opgemerkt. Dit optimaliseert de inzet van beperkte handhavingscapaciteit.

Naar een slimme kleinere gemeente
Een slimme gemeente organiseert haar veiligheids- en leefbaarheidsmaatregelen doordacht of je nu groot of klein bent. Door zaken anders te organiseren, technologische middelen slim in te zetten en informatie gestuurd te handelen, kunnen ook kleinere gemeenten de veiligheid en leefbaarheid op deze manier vergroten. Gemeente Almere heeft een eigen geïntegreerde meldkamer en heeft bijvoorbeeld voor de gemeente Lelystad een aantal tijdelijke OOV-camera’s uitgekeken. Gemeente Utrecht doet dat in samenwerking met de politie voor een vijftal omliggende plaatsen. De Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere (SBBA) heeft een koppeling met de geïntegreerde meldkamer van Almere en kan de SBBA-operator direct situaties doorzetten die van belang zijn voor de politie of gemeentelijke Handhaving.

Handhaving Support voor mogelijkheden op maat
Bent u benieuwd naar wat er voor uw gemeente mogelijk is? Neem contact op Jaap Kroese van Handhaving Support via jaap.kroese@hsup.nl.
Samen kunnen we onderzoeken hoe jouw gemeente met slimme oplossingen een veiligere en leefbaardere omgeving kan creëren.