In de rubriek “In gesprek met” laten wij graag de medewerkers van Handhaving Support iets vertellen over hun specialisme en gedrevenheid. Zo geven wij inzicht in de verschillende disciplines op zowel het hoofdkantoor in Gouda als bij onze collega’s in de openbare ruimte. Deze keer is het woord aan Demian Seynaeve, Handhaver Openbare Ruimte.

In welke Gemeente ben je momenteel werkzaam en hoe lang werk je daar al?
Sinds 1 september 2019 ben ik werkzaam als handhaver bij de gemeente Rhenen en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Sinds 1 januari 2020 ben ik ook voor de gemeente Bunnik werkzaam.

Waarom ben jij Handhaver geworden?
De afwisseling tussen het werken op straat en op kantoor heeft mij altijd aangesproken. Je draagt bij aan de leefbaarheid en veiligheid op straat en handelt je administratie af op kantoor. Verder heb je als handhaver veel sociaal contact met de inwoners van jouw gemeente. Zo kom je erachter wat er speelt in een wijk en kan je samen met je collega’s en ketenpartners zoeken naar een oplossing voor het probleem. Als je dit dan samen voor elkaar krijgt, is dat top.

Wat is volgens jou, het meest uitdagende aan het werk van een Handhaver?
Het kunnen oplossen of het bijdragen aan een oplossing van langdurig spelende overlast of problemen. Een bekeuring uitschrijven is in sommige gevallen een goede oplossing, maar vaak pak je daarmee de kern van een probleem niet aan. Als ik als handhaver de kern van een probleem aan kan pakken en hiermee de overlast kan stoppen, geeft dat een zeer voldaan gevoel. Daar zit voor mij de uitdaging in.

Wat heb je bereikt in je rol als Handhaver, waar je nu nog steeds erg trots op bent?
Naast de standaard werkzaamheden die ik uitvoer als handhaver, heb ik als taakaccent ondermijning. Ondermijning is een heel complex, maar ook interessant onderwerp. Het is kortgezegd een vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een hennepplantage, illegale prostitutie of het witwassen van geld. Deze ondermijnende criminaliteit proberen we samen met de politie en andere ketenpartners aan te pakken. Als we gezamenlijk een zaak positief kunnen afronden, ben ik daar zeker trots op.

Wat denk jij dat er voor nodig is om een functie als Handhaver uit te kunnen oefenen?
Als handhaver moet je zelfverzekerd zijn en sterk in je schoenen staan. Mensen zullen niet altijd blij zijn met jouw optreden en in zulke situaties moet jij de rust bewaren. Aan de andere kant wordt er als handhaver wel wat van je verwacht en moet je ook daadkrachtig optreden als dit nodig is. Je hebt als handhaver veel contact met inwoners, ondernemers en ketenpartners. Je moet dus ook sociaal zijn en een goed inlevingsvermogen hebben.

Welke tip/welk advies zou jij een toekomstige of beginnende BOA kunnen meegeven?
Durf te vragen en wees niet bang om fouten te maken.