Wellicht heb je er weleens mee te maken gehad, een sollicitatiegesprek via Zoom, Teams, Skype of een andere online dienst. Dat werkt net wat anders dan een persoonlijk sollicitatiegesprek waarbij je elkaar in dezelfde ruimte ziet en spreekt. Video sollicitaties waren voor 2020 ook al aan de orde, maar met de komst van covid-19 nam deze manier van solliciteren ineens drastisch toe. Het lijkt misschien alsof deze manier van een gesprek voeren niet anders is dan de gebruikelijke manier. Toch blijkt het in de praktijk nog weleens mis te gaan. Wil jij ervoor zorgen dat jouw online sollicitatiegesprek slaagt? Lees dan vooral onderstaande tips en tricks, zodat jij die nieuwe baan in no time binnen sleept.

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Met een online sollicitatiegesprek ben je afhankelijk van een aantal technische hulpmiddelen. Zorg ervoor dat je ruimschoots voor aanvang van je gesprek al deze middelen hebt getest en klaar hebt staan, zodat je ontspannen en rustig van start gaat. Hier een korte checklist ter voorbereiding:

 • Goede WiFi verbinding;
 • Opgeladen laptop, smartphone of tablet met audio en beeld;
 • Test van tevoren Zoom, Teams of een andere dienst waarmee het gesprek wordt gevoerd;
 • Log op tijd in voor je gesprek, zodat je op het afgesproken tijdstip meteen van start kan gaan. Ook online kun je nog steeds te laat komen en dat blijft een afknapper. Respecteer de tijd van je gesprekspartner en wees het liefst 5 minuten eerder aanwezig.
 1. Creëer een rustige omgeving.

Normaal gesproken ben je ook alleen aanwezig voor een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je partner, ouders, kinderen, huisdieren etc. buiten beeld blijven en geen afleiding vormen tijdens jouw gesprek. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om het gesprek alleen te voeren, attendeer dan jouw huisgenoten op het belang van een stille en rustige omgeving. Is het onverhoopt anders gelopen dan gepland, geef het van tevoren aan. Dit creëert bij de recruiter of gesprekspartner begrip. Geef aan dat je het anders had voorbereid en gepland, maar dat door overmacht de situatie niet anders is.

 1. Check, check, dubbel check!

Check voor aanvang van het gesprek hoe de belichting is en hoe je op beeld overkomt. De juiste belichting en positie van jouw camera zorgen ervoor dat je er representatief bij zit. Ga niet onderuit gezakt op de bank zitten. Aan de keukentafel of bureau kun je rechtop zitten, dit zorgt voor een nette houding tijdens het gesprek. Hoe verleidelijk het misschien ook lijkt om je huispak aan te houden, het is toch slimmer om je aan te kleden in je gebruikelijke sollicitatie outfit. Mocht je toch ineens opstaan, dan wil niet iedereen jouw roze pyjamabroek met hartjes zien ????.

 1. Online research.

Ga op onderzoek uit! Misschien heb je zelf op de vacature gesolliciteerd of ben je benaderd door een organisatie. In beide gevallen blijft het van belang om research te doen. Lees de vacature nog een keer goed door en noteer eventuele vragen voor jezelf over de functie, de organisatie en je toekomstige collega’s.

Je kunt verwachten dat een recruiter vraagt of je wat over de organisatie weet. Wees slim en bezoek voor het gesprek de website. Lees een paar pagina’s goed door, zijn er zaken die je opvallen of heb je ergens vragen over? Vooral noteren! Hierdoor maak je een sterke indruk. Het geeft aan dat je goed voorbereid bent. Daarbij kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over.

 1. Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Luister goed naar de informatie die gedeeld wordt, je kunt het in je voordeel gebruiken door het mee te nemen in het gesprek. Laat merken dat je luistert en bovenal val nooit iemand in de rede.

Het kan voorkomen dat er op de online verbinding een kleine vertraging zit, zorg ervoor dat je zeker weet dat iemand uitgesproken is. Wacht desnoods 1 seconde langer met reageren.

 1. Wees vooral jezelf.

Deze tip is altijd geldig, maar we gooien hem er voor de zekerheid nog eens in. Hoe dichter jij bij jezelf blijft, hoe beter er kan worden ingeschat of dit en toekomstige en duurzame match zou kunnen zijn. Je hoeft geen sterke verhalen op te hangen of af te geven op die vervelende manager van je vorige werkgever. Ga uit van jouw eigen kwaliteiten en krachten, de rest is bijzaak.

 1. De grande finale.

Zorg voor een goede afsluiting. Bespreek samen nog kort de belangrijkste punten. Heb je nog een vraag of wil je iets aangeven, dit is het moment! Als alles compleet is en er zijn geen vragen meer, dan volgt de afronding. Bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd en vraag naar het eventuele vervolg en de terugkoppeling.

 1. En nu… duimen maar!

Blijkt uit de terugkoppeling dat je niet de juiste kandidaat bent voor de job, vraag dan om feedback of mogelijke tips. Blijkt dat je wel bent gekozen, gefeliciteerd! Ook dan goed om het gesprek nog eens door te nemen en te horen wat ervoor heeft gezorgd dat jij het bent geworden.

Succes!