Op dinsdag 13 september zijn collega’s Daniël en Marvin naar de BOA-dag van Vakbond BOA ACP geweest. Een zeer afwisselend programma en volop stands met informatie. Workshops van schadepreventief rijden, karakteranalyse en omgaan met verwarde personen tot aan elektrisch rijden.

Marvin werkt sinds 26 juni 2022 bij ons en is werkzaam bij de Gemeente Dordrecht als fiscaal handhaver. Daniël is in februari 2021 begonnen als fiscaal handhaver/medewerker CTR in Dordrecht en heeft recent de overstap gemaakt als handhaver openbare ruimte naar de Gemeente Den Haag, team Scheveningen.

Schadepreventie
Zowel Daniel als Marvin hebben de presentatie Schadepreventie bijgewoond. Dit onderdeel moest BOA’s bewust maken over het gebruik van dienstvoertuigen en deze te behandelen als jouw eigen privé voertuig. Centraal stond wat kan je doen om schades te beperken. Er werd aandacht besteed defensief rijgedrag, veiligheid en manoeuvreren. Hoe je tijdens de rit veilig moet sturen en waar je naar moet kijken op de weg.
Bij veel organisaties wordt er daarna 10% op schades bespaard en bij de Antwerpse politie is het zelfs zo dat zij de afgelopen jaren bijna tot geen schades gereden hebben.

Leuk om te weten is dat snel rijden voor handhavers totaal niet nodig is. Bijvoorbeeld bij een melding assistentie collega. Het is beter om de rust te houden en 1 minuut later aan te komen, dan schade rijden en helemaal niet aan komen.

Elektrisch rijden
Daniël en Marvin hebben ook de workshop elektrisch rijden gevolgd, waarin verteld wat elektrisch rijden nu anders maakt en de voordelen zijn ten opzichte van een “gewone” fiets.
Marvin: “Leuk was het dat we ook zelf mochten om op een e-mountainbike te rijden. “

Daniël: “Het voertuig waar ik mee reed was een Volvo XC40 en was volledig elektrisch. Het was even wennen om elektrisch te rijden, ook omdat de auto behoorlijk wat PK had. Het was heel aantrekkelijk om het gas volledig in te drukken…, maar dat heb ik niet gedaan, want het onderdeel ging over schadepreventie 😉.”

Karakteranalyse
Na de pauze, begon de workshop Karakteranalyse. Marvin: “Deze vond ik zeer interessant en bestond voornamelijk uit interactieve voorbeelden. Verschillende keren werd iemand naar voren gehaald voor een demonstratie waardoor je echt een goed beeld kreeg. Er werd uitgelegd wat de houding van de handhaver uit kan lokken en wat je als handhaver eraan kan doen om het makkelijker te de-escaleren. Ik vond dit de leukste en interessantste workshop van de dag en waar ik veel van heb opgestoken en ook in de praktijk kan brengen.

Daniel:
“Tijdens de workshop werd er geleerd hoe je aan de lichaamshouding van een persoon kon zien of deze agressief, meewerkend of bang was. Interessant was het dat de leraar precies kon vertellen wat voor karaktereigenschappen iemand had puur op de houding en gezichtsuitdrukkingen. En ook dat sommige deelnemers zich ongemakkelijk voelden door hun lichaamshouding en positie van de voeten.”

Omgaan met verwarde personen
Tijdens ons werk krijgen wij te maken met mensen onder invloed van alcohol en/of drugs, maar ook met mensen die verward zijn. Denk hierbij aan een psychose. De workshop verwarde personen liet ons zien wat nu precies het verschil is tussen een persoon onder invloed en een persoon die verward is. Hoe kan je ze op straat herkennen en hoe ga je ermee om?

Wij zagen een fragment met daarin een vrouw die haar verhaal vertelde over hoe het was om een psychose te hebben en hoe zij benaderd had willen worden tijdens haar psychose.
Na de bevalling van haar zoon last ze had van postpartum psychose en zag hierdoor de duivel in hem. Dit was voor haar een hele nare ervaring. Tijdens haar psychose wilde ze behandeld worden als ieder ander, gehoord voelen en niet beoordeeld worden als gek persoon.

Deze workshop heeft onze ogen geopend en geleerd hoe wij mensen die verward zijn kunnen benaderen en daarbij direct hulpdiensten moeten inschakelen.

Ook stonden er verschillende “kraampjes” met de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de BOA uitrusting, leuk om te zien dat ook op dat vlak de ontwikkelingen verder gaan. Ook op medisch vlak

Daniël:
“Een mooie ontwikkeling in de medische wereld met betrekking tot de AED. Er is een AED ontwikkeld die op de man gedragen kan worden. Hij is licht en compact en wordt al gebruikt in de Verenigde staten en Australië. Nu is het een kwestie van wachten op de Europese keuring voordat dit prachtig stukje techniek in Nederland gebruikt kan worden. Ben je benieuwd? Kijk hier vast: CellAED® your personal defibrillator | cellaed.io