Dide werkt sinds 01 juni 2023 bij Handhaving Support bij de gemeente Den Bosch.
Afgelopen weekend draaide ze een viertal carnavalsdiensten. Susanne interviewde haar over haar bevindingen.

 

  1. Hoe bevalt het in Den Bosch?

In Den Bosch bevalt het mij heel goed! De stad zelf is natuurlijk best groot, veel ondernemers en een leuk centrum. De werkzaamheden zijn erg breed en gevarieerd. Ik werk regelmatig horeca-diensten in de binnenstad. Wat ik ook erg leuk vind is de diversiteit en de onregelmatige diensten, dit past erg goed bij mij. De collega’s zijn echt top, je kunt altijd iets vragen en we helpen elkaar graag.

  1. Hoe heb je de Carnavals-diensten ervaren?

Ik heb op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag Carnavals-diensten gewerkt. De donderdag was het slecht weer en was het vrij rustig. Vrijdag, zaterdag en zondag was het weer goed en was het lekker druk en gezellig. Er was veel muziek en we werden veel aangesproken door de feestgangers. Na het avondeten merkte je dat de mensen vervelender werden omdat er meer alcohol in het spel was. We hadden veel te maken met wildplassers. Als we iemand daarop aanspreken, doen we dat altijd met 4 man, 1 koppel vanuit de politie en 1 koppel vanuit de handhaving. Dit is vooral vanwege de bemoeienis van omstanders, dan om de wildplasser zelf. Voorafgaand aan Carnaval hebben we samen met de politie getraind om ons goed voor te bereiden op deze avonden. In Den Bosch zijn we erg trots op de goede samenwerking die we hebben met de politie.
Ik vind het eigenlijk wel jammer dat Carnaval weer voorbij is. Alles is heel anders vergeleken met het ‘normale’ dagelijkse leven.

  1. Welke bijzonderheden heb je meegemaakt tijdens je Carnavals-diensten?

We hebben veel te maken gehad met aanhoudingen. Dit kwam veelal doordat we wildplassers wilden bekeuren, maar zij of geen ID bij zich hadden of deze niet wilden tonen. Deze mensen hebben wij dan aangehouden op de Wet ID. Dit is best jammer, want eigenlijk is een aanhouding helemaal niet nodig.
Ook hebben we veel ID-fraude gezien bij cafés. Dan kregen we meldingen van de beveiliging dat ze een minderjarige met een valse ID of een ID van iemand anders hadden. In die gevallen nemen we de minderjarige apart en proberen we te achterhalen of het inderdaad om een vals ID of ID-fraude gaat. Vaak weten de minderjarigen niet hoe groot de consequenties zijn van deze actie, namelijk een boete van €400,- en ze krijgen een strafblad. In de meeste gevallen kiezen we voor een waarschuwing en nemen we de ID-kaart in beslag zodat de rechtmatige eigenaar deze op het stadskantoor kan ophalen.

  1. Hoe zie je jouw toekomst in Den Bosch zelf voor je?

Ik werk nu een half jaar in Den Bosch, maar ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Het werk zelf en de collega’s zijn erg leuk. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog een aantal jaar werken om meer straatervaring op te doen en nog meer te groeien in mijn verwoording en zelfverzekerdheid op straat. Ik ben recentelijk ook jeugd-boa geworden dus op dit vlak vallen ook nog een hele boel nieuwe dingen te leren en contacten te leggen. Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen.

 

Dankjewel voor je tijd en antwoorden Dide!